blank
blank
ETUSIVU KENNEL KOIRAT PENNUT ROTUINFO BLOGI KUVIA   LINKIT IN ENGLISH
blank blank blank blank
blank

Useimmiten koiramme lepäävät suurimman osan päivästään. Näin kertyvä ylimääräinen energia aiheuttaa helposti ongelmakäyttäytymistä samoin kuin liialliset tappelu-, takaa-ajo ja resuamisleikit. Cairnit ovat energisiä ja älykkäitä koiria, jotka kaipaavat fyysisesti ja psyykkisesti vaativaa työtä energiansa purkamiseen. Harvoin kuitenkin pelkkä fyysinen liikunta riittää, joten kaivataan myös "psyyken liikuntaa". Jos olet koskaan ollut koirasi kanssa näyttelyssä tiedät miten väsyneitä ne tuon päivän jälkeen ovat, vaikka koira on ollut suurimman osan ajasta paikoillaan. Väsymyksen aiheuttaa näyttelyalueen äänet, hajut, toisten koirien ja ihmisten läheisyys, joihin koira väkisinkin joutuu reagoimaan eli käyttämään aivojaan.

Aktivoinnin tarkoituksena on saada koira ajatustyöhön. Oppiminen, ajatteleminen ja oivaltaminen kuluttavat koiran energiaa, jolloin sitä riittää vähemmän pahantekoon. Aktivointi lisää koirien tyytyväisyyttä, tekee ne tasapainoisimmiksi ja auttaapa se usein ongelmakäyttäytymiseenkin. Varsinkin yksinään kotona tuhojaan tekevät koirat hyötyvät aktivoinnista. Aktivointi perustuu koiran luonnollisiin toimintoihin ja siinä voidaan erottaa neljä eri osa-aluetta eli:

1. Kuonon avulla työskentely

2. Oppimistehtävät

3. Ongelman ratkaiseminen

4. Tasapainoilu

Jokainen voi itse keksiä lukuisia toimintatapoja edellä mainittujen otsikoiden alle, mutta päästäksesi alkuun annan tässä muutamia vinkkejä. Jos sinulla on hyviä aktivointivinkkejä ja haluat jakaa ne muidenkin kanssa, otapa yhteyttä . Aktivointia kannattaa tehdä sekä sisällä, että ulkona.

KUONON AVULLA TYÖSKENTELY

1. Piiloleikki

Tässä tarvitaan ainakin kaksi ihmistä, jolloin toinen pitää koiraa kiinni sillä välin kun toinen menee piiloon niin, ettei koira sitä näe. Sovitusta merkistä koira saa lähteä etsimään "kadonnutta". Kun koirasi löytää piilossa olijan häntä kiitetään ja palkitaan

2. Namupalojen etsintä

Pistä koirasi hetkeksi toiseen huoneeseen, niin, ettei hän näe mitä puuhaat. Piilota n. 20 pientä makupalaa eri puolelle huonetta ja päästä koirasi irti. Myöhemmin voit vaikeuttaa tehtävää piilottamalla makupalat useampaan huoneeseen. Voit piilottaa namit myös ulos. Vaihtoehtoisesti voit piilottaa koiran lempilelun, jonka nimen hän tuntee. Meillä varsinkin Brio rakastaa kaivaa peittojen alle/ tyynyn taakse piilotettuja leluja esiin.

3. Makkarajälki

Ota pala makkaraa/leikkelettä tms. ja merkkaa sillä hyvin jokin kohta lattiassa (hiero makkaraa kevyesti siihen tai jätä pieni makkaranpala "starttipaikalle"). Vedä sitten makkaralla pitkä jälki huoneiden poikki ja jätä herkku odottamaan löytäjäänsä. Osoita aloituspaikka koirallesi ja anna "nenän" hoitaa loput. Myös tämän tehtävän voi toteuttaa ulkona.

OPPIMINEN

Tämän otsikon alle kuuluu oikeastaan kaikki, missä koira voi oppia jotakin uutta. Opeta koirallesi tottelevaisuusliikkeitä tai hauskoja temppuja. Päästä siis mielikuvituksesi valloilleen! Tärkeää ei ole, mitä koira oppii, vaan se, että se saa käyttää päätään.

ONGELMAN RATKAISEMINEN

Ongelmien ratkaiseminen on todellista aivotyötä. Useimmiten me omistajat ratkaisemme ongelmat koiran puolesta ja viemme näin oivallisen tilaisuuden koiran käyttää aivojaan. Eli seuraavalla kerralla kun olette lenkillä ja koirasi kiertää lyhtypylvään väärältä puolelta anna koiran itsensä ratkaista tilanne. Pulmatilanteita voi järjestää myös itse. Tässä muutama esimerkki:

1. Paperirulla

Piilota tyhjän paperirullan sisälle namipala ja teippaa se maalarinteipillä umpeen. Silppua tulee, mutta koirallasi on taatusti hauskaa kaivaessaan namupalaa esiin.

2. Namit kuppien alla

Piilota makupaloja erilaisten ja eripainoisten kuppien/lasien/mukien alle ja anna koirasi hoitaa loput. Kannattaa aloittaa vain ensin yhdellä, helposti kaadettavalla astialla ja lisätä vaikeusastetta vähitellen.

3. Este

Piilota herkkupala avonaisen oven taakse jäävään koloon. Koiran on hoksattava kiertää ja "avata" ovi ennenkuin se saa palkkionsa.

4. Sanomalehti

Piilottele namipaloja sanomalehden sivujen väliin. Silppua tulee taas, mutta samalla koira kuluttaa aikaa ja energiaa.

5. Pahvilaatikko

Täytä sopivan kokoinen pahvilaatikko paperisilpulla ja "sekoita" joukkoon makupaloja koirasi etsittäväksi.

TASAPAINON HARJOITTAMINEN

Tasapainon harjoittaminen onnistuu parhaiten luonnossa. Päästä koirasi kulkemaan louhikossa, käske häntä hyppäämään isolle kivelle, ryömimään kaatuneen puunrungon ali tai hyppäämään esteiden yli. Tälläinen liikunta on koiralle (toki myös omistajalle ;0) ) paljon haasteellisempaa ja mielenkiintoisempaa kuin tasaisilla poluilla ja kaduilla kulkeminen. Cairneille tälläinen toiminta on erittäin luontevaa ja mielekästä, kuten jokainen cairninsa kanssa metsissä samoillut voi varmasti todistaa.

Tekstissä on käytetty lähteenä Anders Hallgrenin loistavaa kirjaa "Koiraongelmia ja ongelmakoiria" (Tammi 1995)

blank
Web Desing FaunArt 2010 - Palvelun toteutus Trival Oy