blank
blank
ETUSIVU KENNEL KOIRAT PENNUT ROTUINFO BLOGI KUVIA   LINKIT IN ENGLISH
blank blank blank blank
blank

Vaikka cairnterrierin perusturkinhoito onkin melko vaivatonta on trimmaaminen erottamaton osa cairnin huolenpitoa. Se saattaa olla joskus työlästäkin, sillä cairnit ovat hyvin yksilöllisiä karvankasvultaan. Niukka karkea karva ei vaadi paljon pysyäkseen siistinä, mutta jotkut yksilöt kasvattavat runsaan turkin, jonka kunnossapito vaatii melkoisia ponnisteluja. Cairneilla ei ole samanlaista karvanlähtöaikaa kuin useammilla muilla roduilla, joten päälikarvan uusiutumisesta on huolehdittava trimmauksella. Toki cairnistakin lähtee itsekseen karvoja, varsinkin kun päälikarva alkaa olla pitkää ja "kypsää". Pohjavillaa irtoaa runsaammin keväällä ja syksyllä, mutta senkin voi pitää hallinnassa säännöllisellä kampaamisella. Pelkkä kampaaminen ja satunnainen pitkien karvojen nyppiminen ei kuitenkaan riitä vaan cairnia on trimmattava säännöllisesti koko sen elämän ajan.

Terve, hyväkuntoinen karvapeite on cairnterrierin hyvinvoinnin ja kauneuden peruselementtejä. Se on kaksikerroksinen ja säänkestävä: karkea, tiivis päälikarva hylkii likaa ja kosteutta ja tiheä pohjavilla toimii erinomaisena eristeenä kylmää ja kuumaa vastaan. Lisäksi turkki suojaa koiraa puremilta ja raapaisuilta. Kaikki edellä mainitut ominaisuudet ovat tärkeitä varsinkin cairnterrierin alkuperäistä käyttötarkoitusta ja kotiseutua ajatellen. Ilman rodunomaista karvapeitettään cairnit olisivat tuskin menestyneet metsästäessään pikkuriistaa Skotlannin kosteilla, tuulisilla nummilla ja antaapa turkki hyvän suojan vielä tänä päivänäkin Suomen sääolosuhteita vastaan. Siksi sen kunnosta huolehtimisen tulisi olla jokaiselle cairnomistajalle kunnia-asia. Kotikoiran siistimisen oppii jokainen, joka vaan uskaltaa tarttua haasteeseen. Näyttelytrimmaus on kuitenkin taitolaji, joka vaatii pitkällistä harjoittelua, kärsivällisyyttä ja silmää pienemmillekin yksityiskohdille unohtamatta kuitenkaan kokonaisuutta. Jos siis aiot käydä näyttelyissä, trimmaaminen on syytä jättää rotuun perehtyneen asiantuntijan harteille, kunnes omat taidot ovat riittävät.

Cairnterrierin trimmaaminen perustuu nyppimiseen, ei leikkaamiseen. Jos turkkia leikataan se muuttuu pehmeäksi ja silkkiseksi ja menettää värinsä. Tämä johtuu cairnin karvan rakenteesta. Vain ensimmäiset 5 cm karvasta on on karkeaa ja "oikeanlaista". Loppuosa kasvavasta karvasta on pehmeää ja ohutta. Jos cairnin turkkia siis leikataan, poistetaan juuri tuo karkea osa ja jäljelle jää pehmeä karva. Ainoa keino saada turkki taas karkeaksi on nyppiä silkkinen karva juurineen irti.
Cairnterrierin karvan rakenne
Cairnterrierin trimmauksessa pyritään luonnollisuuteen. Luonnollisuudella ei kuitenkaan tarkoiteta hoitamatonta ja rähjäistä ulkomuotoa vaan siistiä, pörröistä turkkia, jossa kaikki karvat näyttävät vain kasvaneen kohdalleen. Cairnterrierit ovat olleet alunperin työkoiria ja sen työkoiramisen, liioittelemattoman olemuksen ovat kasvattajat halunneet säilyttää.  Cairnterrieriä ei siis trimmata tyylitellysti kuten esimerkiksi kettuterrierit ja westiet, vaan tarkoitus on lähinnä tuoda koiran todelliset linjat liioittelematta , siistien esiin. Näyttelyissä näkee usein liian lyhyessä turkissa esitettäviä cairneja. Vaikka näin trimmattu cain vaikuttaa linjakkaalta ja "siistiltä", tulisi jokaisen muistaa, että cairn on turkkirotu. Rotumääritelmäkin vaatii runsasta turkkia.
kuva © Otto Tuominen
kuva © Berit Rosenfeldt
Trimmaamaton ja trimmattu - ero on selvä, mutta silti kummankin tunnistaa cairniksi. Trimmattu koira on kuvassa vielä melko lyhyessä karvassa. Siinä mielessä trimmaamaton kaveri on "rodunomaisemmassa" kunnossa, mutta kaipaisi kipeästi siistimistä.
Tärkeimmät apuvälineet trimmaamiseen löytyy jokaiselta ihan omasta takaa: sormet. Tarvitset myös metallikamman (tiheä- ja harvapiikkiisen), piikki(peruukki)harjan ja pienipykäläisen, tylsähkön trimmausveitsen. Lisäksi tarvitset vielä teräväkärkiset parturisakset tai pienet, pyöristettykärkiset tassusakset käpälien siistimistä varten. Ohennusskasetkin on tiettyjä paikkoja ja tiettyjä tilanteita ajatellen käyttökelpoiset. Cairnit on hyvä totuttaa jo pienestä pitäen käsittelyyn pöydällä. Alustan oltava luistamaton, jotta koiran on mahdollisimman mukava seistä siinä Alkutuntumaa trimmaamiseen voi hakea viikottaisen kampaamisen yhteydessä. Kampaa koirasi turkki läpikotaisin ja huomaat varmasti kohtia joissa kasvaa muuta turkkia pidempää karvaa. Nyppäise karvat irti (vain muutama karva kerrallaa) napakalla peukalo-etusomi otteella karvan kasvusuuntaan. Kampaa ja tarkista lopputulos. Tälläisiä ylipitkiä karvoja jää sojottamaan myös silloin kun kampaat koiraasi hellästi vastakarvaan, jolloin ne on näkyvinä helppo nyppäistä irti. Käy koko koira läpi ja poista kaikki ylimääräiset, töröttävät hapsut. Muista kammata usein, jotta näet mitä olet tekemässä ja vältyt "lovilta" koiran turkissa.
Cairnin turkinhoidossa ja trimmauksessa tarvittavia välineitä. Vas. harja, pienipykäläinen trimmausveitsi, ohennussakset, tassusakset, harva- ja tiheäpiikkinen kampa, karsta.
Kun sinusta alkaa tuntua, että nyppimistekniikka alkaa olla hanskassa voit ryhtyä harjoittelemaan varsinaista trimmaamista.Lisävarmuutta ja -oppia voit hankkia myös cairnterrierikerhon jäsenilleen järjestämiltä trimmauskursseilta. Linkin kautta löydät myös trimmaajien yhteystiedot.
blank
Web Desing FaunArt 2010 - Palvelun toteutus Trival Oy