blank
blank
ETUSIVU KENNEL KOIRAT PENNUT ROTUINFO BLOGI KUVIA   LINKIT VIERASKIRJA IN ENGLISH
blank blank blank blank
blank

Strippauksella tarkoitetaan trimmausta, jossa nypitään koiran pääliturkki kokonaan pois. Jäljelle ei jää siis muuta kuin pohjavilla, kunnes uusi turkki alkaa kasvaa muutaman viikon kuluttua. Kestää kuitenkin 3-5 kuukautta ennenkuin uusi turkki on taas parhaimmillaan. Strippaaminen suoritetaan, kun koiran päälikarva on kasvanyt "yli" ja irtoaa helposti. Strippaamisesta voidaan puhua myös silloin, kun 4-5 kuukauden pentu tulee ensimmäiseen trimmiinsä, jossa poistetaan kaikki pehmeä pentukarva. Normaalisti cairnterrierin karva kypsyy stripattavaksi 7-8 kuukauden välein, jos sille ei tällä välin tehdä juuri muuta kuin kammataan. Strippaaminen on melko vaivaton tapa huolehtia kotikoiran turkin uusiutumisesta, mutta vaivattomuudella on hintansa: Cairnisi on kauniissa turkissa vain pari kuukautta vuodesta. Loppuajan se on "kalju" tai resuisen näköinen. Tämä on tietysti makuasia, mutta ainakaan omasta mielestäni kalju cairni ei ole mitenkään erityisen viehättävä, eikä hasuisen karvapallonkaan charmi oikein pure. Paljon parempi vaihtoehto on käyttää siistimässä koiraansa 2-3 kuukauden välein ammattitaitoisella trimmaajalla, jolloin koiraa ei tarvitse välttämättä koskaan ottaa kokonaan kaljuksi, koska kypsän turkin alla on jo uusi karvakerros kehittymässä. Trimmausten välillä kykenee jokainen itse pitämään korvat ja tassut siistinä.

Strippaamisen pystyy suorittamaan itsekin. Virheitä ei juuri tarvitse pelätä, sillä kaikki päälikarvahan otetaan pois. Tottumattomalle koko cairnin strippaaminen kerralla voi olla melkoisen vaativa urakka. Onkin suotavaa, että strippaaminen tehdään usean päivän, jopa usean viikon kuluessa. Tähän on olemassa kaksi menetelmää, joista toinen on kaavamaisempi ja toinen yksinkertaisempi. Esittelen ensin helpomman tavan, jossa cairni stripataan kolmessa vaiheessa. Ideana on, että strippaus jaetaan kolmeen kertaan, joiden välillä on noin kuukausi. Joka kerralla koirasta poistetaan 1/3 karvapeitteestä tasaisesti, joka paikasta. Tämän strippaustavan haittapuoli on, että toisen trimmauskerran jälkeen cairnisi näyttää melko hirveältä. Se on harvakarvainen hapsukasa. Jos jaksat kuitenkin purra hammasta ja sinnitellä vielä kuukauden, voit poistaa loputkin turkista. Menetelmän etuna on, että uusi karva kasvaa nyt automaattisesti kolmikerroksiseksi, Kun karva on noin 2,5 cm pitkää voit ryhtyä pyörittämään turkkia .
"Vaihestrippauksen", jota havainnollistan alla olevassa piiroksessani, idea on varsin yksinkertainen: strippaus aloitetaan niistä osista, joissa karva kasvaa hitaimmin, edeten nopeammin kasvaviin alueisiin. Näin toimien turkki saadaan "valmiiksi" yhtä aikaa kaikilla alueilla. Cairnin karva kasvaa hitaimmin päässä ja jaloissa, joten ne stripataan ensin. Muutaman viikon kuluttua nypitään kyljet ja hännäntyvi. Pari viikkoa myöhemmin käsitellään kaula, rinta, sekä häntä. Poista samalla myös puolet tai enemmän karvoja kohdasta ,jossa niska yhtyy lapoihin.Viimeisenä stripataan loput niskasta ja selkä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tässä annetut ajat eri vaiheiden suorittamisen välillä ovat vain viitteellisiä. Karvan kasvunopeus on yksilöllinen ominaisuus, joten täydellisen ajoituksen eri vaiheiden välillä oppii vain kokemuksen myötä. Kun turkki on niin pitkää, että saat siitä otteen, voit aloittaa turkin "pyörittämisen ".
Vaihestippaus Carter 1995
(0) Nämä alueet stripataan ensin
(1) Nämä alueet stripataan 2-4 viikon kuluttua edellisestä
(2) 2-3 viikon kuluttua edellisestä
(3) 2-3 viikon kuluttua edellisestä

blank
Web Desing FaunArt 2010 - Palvelun toteutus Trival Oy