blank
blank
ETUSIVU KENNEL KOIRAT PENNUT ROTUINFO BLOGI KUVIA   LINKIT VIERASKIRJA IN ENGLISH
blank blank blank blank
blank

Turkin pyörittäminen
Turkin "pyörittäminen" on trimmaustapa, jossa koiran turkkia työstetään n. 2 viikon välein ja on oikeastaan ainoa, tosin melko työläs, keino pitää cairnterrieri näyttelykunnossa vuoden ympäri. Ideana on pitää turkkia koko ajan kasvussa ja muodostaa useampia kerroksia kasvavaa, karkeaa karvaa niin, ettei koiraa tarvitse välttämättä koskaan stripata. Termi "pyörittäminen" on suora käännökseni englannin kielen termistä "rolling the coat". Puhutaan myös rullaavasta trimmaustavasta.

Turkin työstäminen aloitetaan heti, kun päälikarva on niin pitkää, että saat siitä otteen. Käy 2-3 viikon välein koirasi turkki läpi poistaen kaikki pitkät tai irtonaiset karvat. Helpoimmin se onnistuu kampaamalla hellästi vastakarvaan jolloin pidemmaät karvat nousevat selvästi esiin. Nyppäise vain muutama karva kerrallaan, kampaa karva alas ja tarkista lopputulos. Säännöllinen, tiheä nyppiminen palvelee kahta tarkoitusta: se tasoittaa ja siistii turkin ja mahdollistaa uusien karvojen jatkuvan kasvun. Pää-, jalka- ja häntäkarvoitukselle turkin pyörittäminen antaa aiempaa runsaamman ulkonäön lyhyempien karvojen kannatellessa pidempiä. Nyppimistä pitää tehdä jatkuvasti. Mitä useampia kerroksia karvaa sen parempi! Kun karvakerroksia on useita koko turkki näyttää tiheämmältä ja pysyy pystyssä ilman "lisäaineita".

Turkin pyörittäminen on aavistuksen hankalampaa vehnänvärisillä ja punaisilla cairneilla kuin brindleillä. Yksilöllinen karvan sävy yleensä vaalenee karvan kasvaessa ja muodostaa näin selvän rajan lyhyemmän ja pidemmän karvan välille. Useamminen suoritettava nyppiminen on ainoa vastaus tähän ongelmaan. Muutenkin on muistutettava, ettei kaikilla cairneilla ole riittävän tiheää, karkeaa turkkia turkin pyörittämiseen. Nämä niukkaturkkiset yksilöt tarvitsevat joka ikisen karvan samanaikaisesti, jotta ne voidaan esittää näyttelyssä. Nämäkin koirat hyötyvät pään, jalkojen ja hännän työstämisestä, kunhan niissä vain on tarpeeksi karvaa. Jos oma cairnisi kuuluu tähän ryhmään, on sinun huolellisesti ajoitettava koirasi strippaaminen niin, että turkki ehtii kasvaa parhaimmilleen suunnittelemiasi näyttelyitä silmällä pitäen.

Pää
Pää on vaikein mutta myös tärkein trimmattava alue, koska cairnin oikea "ilme" on niin merkityksellinen rotutyypille. Kun pää on oikein rakentunut voidaan muodostaa kuvitteellinen 90 asteen kulma kahden nenästä silmän kautta korvan kärkeen kulkevan linjan välille. Jos cairnisi pään rakenne ei kuitenkaan ihan vastaa ihannetta voidaan tilannetta trimmauksen avulla parantaa ( toisaalta myös hyvä pää voidaan "pilata" huonolla trimmauksella...)
Edestä päin katsoen, työstä cairnisi päätä niin, että kuvittelet sen mielessäsi karkean ympyrän muotoiseksi. Harjaa pääkarvat eteen ja pystyyn ja poista kaikki ne karvat, jotka rikkovat kuvittelemasi linjan. Jatka, kunnes ympyräinen muoto tulee esiin. Tässä ei kuitenkaan ole syytä liioitella, jottei lopputuloksena olisi westien "krysanteemipää", vaikka tavoite onkin samansuuntainen. Periaatteessa päästä otetaan kaikki 5 cm ja sitä pidemmät karvat pois ja osa lyhemmistäkin, varsinkin silmien ympäristöstä ja kuonosta. Poista pitkät karvat silmien yläpuolelta, jolloin valpas ilme korostuu. Kuvittele cairnillesi "visiiri", kampaa "otsatukka" eteen ja nypi ylipitkät karvat pois. Nypi pieni määrän karvaa silmien välistä hyvin lyhyeksi, jolloin se otsatukkaa lyhyempänä muodostaa illuusion erinomaisesta stopista. Kiinnitä erityistä huomiota alueeseen silmän nurkan ja korvan keskiosan välissä. Jos tämän alueen annetaan kasvaa liian pitkäksi muodostuu vaikutelma pidemmästä kallosta. Sama pätee myös karvoihin, jotka kasvavat suupielestä leukaperiin. Alue kannattaa siistiä, jotta pää näyttäisi ympyrän muotoiselta edestä katsottaessa.
Liian paljon karvaa korvissa saa pään näyttämään isolta. Silmät näyttävät sijaitsevan liian lähellä toisiaan, jos pääkarvoitusta on liikaa. Liiallinen karva kuonossa saa sen näyttäämään pitkältä ja heikolta . (piirros Kelcliffe)
Rotumääritelmän mukaana cairnin kuono on vahva, muttei liian pitkä tai raskas. Kuono on arka nyppimiselle , mutta senkin yläosasta voidaan poistaa karvoja varovasti ja vain muutama karva kerrallaan. Trimmausveitsi on hyvä apuvälinen tässä puuhassa. Samoin kuin pään myös kuonon tulisi olla edestä katsottuna ympyrän muotoinen, eli ikään kuin pienempi ympyrä isomman sisällä. Pitkät karva kirsun ympärillä saavat kuonon näyttämään pidemmältä, joten niitä kannattaa lyhentää. Toisaalta trimmaajan tulee olla varovainen ettei lyhennä kirsukarvoja liikaa, jolloin muodostuu vaikutelma ohutkuonoisesta cairnista.Nyppimällä nämä alueet tasapainotetaan pää mittasuhteita. Kuonokarvojen nyppiminen edesauttaa myös tummeman karvan kasvua kuonossa. Muista, ettei cairnilla ole samanlaista partaa kuin useilla pitkäkalloisilla terriereillä. Lyhennä siis tarvittaessa myös alaleuan partaa niin ettei se riko kouonon ympyräistä muotoa. Sivulta katsoen alaparran tulisi jatkua suunnilleen saman pituisena leuan kärjestä aina kaulan juureen asti. "Kasvojen" ja kuonon alue on herkkää, joten työskentele hellävaraisesti ja muista aina kehua ja palkita koiraasi!
Oikein trimmattu pää (piirros: Kelcliffe)

Liian tiheä karvoitus silmien edessä häiritsee ilmettä. Nypi muutama karva ihan silmien edestä, kuonon päältä, saadaksesi silmät paremmin esiin. Ole kuitenkin varovainen, sillä jos poistat liikaa karvoja kestää viikkoja ennekuin ne kasvavat takaisin. Poista tarvittaessa muutama karva myös molemmista silmänurkista,jotta ilme tulisi selvemmäksi mutta arvioi tilanne ensin. Jos cairnisi silmät ovat aavistuksen vaaleammat ja useimmat suunnittelemistasi näyttelyistä pidetään ulkona kannattaa tässä pitää karvoja. Ne varjostavat silmää sen verran, ettei kirkas auringonpaiste korosta silmän vaaleutta.

Nypi korvan yläosasta (edestä ja takaa) noin 1/3 - 1/2 alue niin, että niiden kärkiin jää vain samettinen karva. Tässä pikkutarkassa työssä trimmausveitsi on korvaamaton apuväline. Raja tehdään huomaamattomaksi varovasti nyppien rajakohtaa tasaisesti alaspäin leviäväksi. Tavoitteena on pienet kolmiomaiset korvat, jotka sulautuvat kauniisti muuhun pääkarvoitukseen. Voit tarvittaessa poistaa korvien edestä hieman karvaa, saadaksesi sievät pienet korvat paremmin esille. Pääkarvojen tulisi peittää korvan juuret. Korvien sisältä ei poisteta karvoja. Myös likaantuneet korvalehdet on tässä vaiheessa hyvä puhdistaa hellävaraisesti. Jos cairnisi korvat ovat aavistuksen liian lähellä toisiaan, nypi korvan kärkien sisäreuna huolellisesti ja jätä ulkoreunaan hieman pidempää karvoitusta. Tämä saa korvan kiinnityksen näyttämään leveämmältä. Jos koirallasi taas on hyvin asettuneet korvat, mutta sillä ei ole tapana "käyttää" korviaan, kannattaa sinun siistiä korvien ulkoreuna huolellisesti ja jättää enemmän karvaa sisäreunaan.
Poista kaikki pitkät karvat 1/3 korvan yläosasta.Häivytä alemman 2/3 karvat pään sivun karvoihin.(Piirros: Kelcliffe)
Kaula ja eturinta
Korvien alapuolelta lähtevä "kaulakranssi" on lyhennettävä kokonaan nyppimällä, jos karvan runsaus antaa siihen mahdollisuuden. Voit siistiä alueen myös veitsellä. Kaulassa on usein paksu, vahva karva, josta pisimmät on nypittävä kaulalinjan esiinsaamiseksi, varsinkin lapaluiden yläpuolelta. Jos poistat hieman enemmän karvoja kaulan etuosasta, alkaen heti alaleuan alta "V-muotoisesti" noin puoleen väliin rintakehää, saat koirasi kaulan näyttämään pidemmältä. Älä kuitenkaan poista liikaa karvaa Westie-lookilta välttyäksesi. Niin rinnassa, selässä kuin kyljissäkin karvan pituus on ihanteellisimmillaan vähintään 5 cm. Rinnasta nypitään ylipitkät karvat, jotka peittävät liikaa raajoja. Muista jälleen työskennellä häivyttäen, näkyviä rajoja välttäen.
Vartalo

Rinnan alta nypitään pisimmät karvat pois siten, että vatsaviiva on lähinnä maata etujalkojen kohdalla, mistä se kohoaa loivasti taaksepäin. Liian jyrkkä vatsaviivan nousu antaa helposti vaikutelman, että koira on etumatala tai, että sen takaosa on etuosaan verrattunan suhtettoman kevyt. Nypi niskasta kallon takaosasta alkaen lapoihin häivyttäen vain sen verran karvaa, että saat kauniin niskalinjan siististi näkyviin. Jujuna on pitää niskan yläosa hieman lyhyemässä karvassa ja antaa taas karvan niskan juuressa kasvaa hieman lapojen yli. Näin luot vaikutelman ylväästä, ehyestä niskalinjasta, joka saa myös lapakulmauksen näyttämään paremmalta. Suorista selkälinja, sillä varsinkin takapuolen päällä on usein varsin paksu ja tuuhea karvoitus, joka saa koiran näyttämään takakorkealta. Hännän juuresta ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa karvaa pois, sillä selkäkarvat yhtyvät hännän karvoihin muodostaen yhdessä porkkanahännän paksun pään. Häivytä selkäkarvat kylkikarvoihin tasaisesti ilman rajoja.

Cairnin turkki kasvaa nopeimmin niskassa, selässä ja hännän edessä, joten näihin alueisiin on syytä kiinnittää huomiota. Jos niiden annetaan kasvaa liian tuuheiksi se saa cairnisi näyttämään takakorkealta ja kaulattomalta. Pidä silmällä myös "muhkuraisia" alueita. Niissä kasvaa liikaa karvaa, jota voidaan ohentaa. Nosta turkkia ja nypi muutama karva kerrallaan irti. Pidä huoli, että poista juuri ne karvat, jotka aiheuttavat möykyn: Voi nimittäin olla, etteivät nuo karvat olekaan "möykyssä" vaan sen edessä! Työskentele siis varovasti ja kampaa turkki alas usein nähdäksesi mitä olet tekemässä. Muista, että karvoja voi aina poistaa, mutta niitä ei voi laittaa takaisin.

Piirroksessa on sama koira eri tavoin trimmattuna. Vasemman puoleinen koira on ensin stripattu, jonka jälkeen karvan on vain annettu kasvaa. Koira näyttää lihavalta, paksukaulaiselta ja huonosti kulmautuneelta. Koska karva on kasvanut voimakkaimmin selän takaosassa koira vaikuttaa takakorkealta. Häntä on pitkän ja huiskumaisen oloinen ja kyynärpään karvat törröttävät ulospäin. Oikean puoleinen kuva esittää samaa koiraa näyttelytrimmissä. Turkkia on työstetty pyörittämällä 5-6 kuukauden ajan riippuen sen tiheydestä ja kasvunopeudesta. Ennen näyttelyä turkki on siistitty ja viimeistelty yksityiskohtia myöten. Lopputulos on kaunis ja tasapainoinen ja kyseisen koiran ulkomuodolliset ansiot tulevat hyvin esiin.
Häntä
Cairnterrierin hännän tulee ollaa runsaskarvainen muttei huiskumainen: Sitä ei siis trimmata puikkomaiseksi kuten esimerkiksi westien tai kettuterrierin häntä, vaan trimmauksessa pyritään ylösalaisen porkkanan muotoon. Se on juurestaan paksumpi suipentuen tasaisesti kohti hännän kärkeä.
Älä tee hännästä liian kapeaa. Karvojen tulisi olla hännän tyvessä pitempiä, lyhentyen hännän kärkeä kohti.(Piirros: Kelcliffe)
Häntäkarvoitus pystytään yleensä pitämään pyörittämällä kunnossa, kunhan karvoja muistetaan nyppiä tasaisesti koko hännän alueelta, ei ainoastaan alpuolelta. Kun siistit cairnisi häntää näyttelyä varten, trimmausveitsestä on usein apua. Nypi ensin kaikki ylipitkät karvat sormin ja siisti loput veitsellä "linjan mukaisesti". Jos häntä on kovin hapsumainen ja kaikkien ylipitkien karvojen poistaminen saisi sen näyttämään paljaalta tai koinsyömältä, voit tasoittaa häntää käyttämällä ohennussaksia tai erittäin terävää trimmausveistä. Muista kuitenkin, ettei saksia tai terävää trimmausveistä kannata käyttää muulloin kuin pakkotilanteissa, koska karvojen katkominen muuttaa sen rakenteen silkkimäiseksi. Kysessä on siis aina väliaikainen ratkaisu, jonka jälkeen häntä on nypittävä, jotta karkea karva alkaisi taas kasvaa.
Poista ylipitkät karvat ja muotoile hännän tyvestä alkaen. Häivytä rajat kauniisti takapuoleen ja ylälinjaan.(Piirros: Kelcliffe)

Hännänpäähän jätetään vain noin sentin verran karvaa. Hännänpään ja korvien kärkien tulisi olla suunnilleeen samalla tasolla. Jos cairnillasi on liian pitkä häntä ,et voi tehdä oikeastaan muuta kuin pitää hännän pään hyvin lyhyessä karvassa. Jos häntä on liian lyhyt, anna hännänpäähän kasvaa pitempää karvaa.

Raajat

Monilla cairneilla raajakarvat kasvavat melko pitkiksi ja samalla pehmenevät. Raajoja kannattaakin nyppiä säännöllisesti sormin, vaikka jalkakarvat voivat olla joskus tiukastakin kiinni. Veistä voi käyttää apuna, mutta sen on oltava niin tylsä, ettei se katko jalkakravoja. Poista karvoja vain muutama kerrallaan. Kuten aiemminkin on mainittu, myös raajaojen karvoitus hyötyy pyörittämisestä, koska se lisää karvan tiheyttä. Raajojen ja tassujen tulisi olla runsaan, karkean karvan peittämät, mutta siistit. Kaikki hulmuavat karvat on siis syytä poistaa.

Eturaajat

Cairnilla tulisi olla suorat eturaajat, mutta käpälät saavat kääntyä hieman ulospäin. Edestä katsottuna kampaa tai levitä koirasi eturaajojen karvat niin, että ne törröttävät suoraan sivulle. Kuvittele nyt mielessäsi suora linja jalan sisäsivulle alkaen tassuista, joissa karva töröttää vain hiukan. Kaikki linjan rikkovat karvat nypitään sormin pois.
Toimi samoin myös jalan ulkosivulla aina kyynärpäähän asti ja vähän sen ylikin. Muista kuitenkin välillä kammata Tämä saa koirasi eturaajat näyttämään suorilta edestä katsottuna. Siirry nyt koirasi sivulle ja toimi samoin jalan etuosan kanssa. Sivusta katsottuna etujalkojen karvat pitenevät tasaisesti käpälästä kyynärpäähän.Nypi vain muutama karva kerraallaan ja kampaa karvat välillä alas nähdäksesi miltä jälki näyttää. Työskentele kunnes eturaajat näyttävät suorilta sekä edestä, että sivusta katsottuna. kiinnitä erityistä huomiota karvoihin kyynärpään kohdalla, sillä ne törröttävät usein ulospäin. Ne on tarvittessa siistittävä ja lyhennettävä. Lopuksi sinun pitää vielä siistiä lapojen ja olkavarren karvat niin, että ne sulautuvat saumattomasti raajoihin.

Takaraajat

Siisti takaraajat kintereestä alaspäin samanlaisesti kuin etujalatkin. Polvista nypitään pisimmät karvat niin, että niihin tulee sivulta katsoen kaunis, pyöristyvä linja, joka liittyy kauniisti vatsa- ja kylkikarvojen linjaan. Älä poista liikaa karvaa takaraajojen edestä , ettei vatsaviiva näytä kuroutuvan korkealle kuten vinttikoiralla
Poista kaikki pitkät karvat kintereestä. Häivytä häntä takapuolen linjaan.(Piirros: Kelcliffe)
Takaapäin katsottuna raajojen on vaikutettava suorilta. Jos koiralla on taipumusta pihtikinttuisuuteen , on kinnerkulmien sisäpuolelta ohennettava karvaa samoin kuin ulospäin kääntyvien takakäpälien ulkopuolelta. Länkisäärisellä taas ohennetaan polvikarvoja (takaa katsoen ja tulosta sivultakin seuraten ) ja leikataan sisäänpäin kääntyneiden käpälien karvat lyhyiksi. Poista kaikki liian pitkät, "hulmuavat" karvat takapäästä häivyttäen kintereitä kohti. Tavoitteena on ylösalaisin käännetyn V:n muotoinen linja, jonka kärjet eivät ulotu juuri kintereiden alapuolelle. Ohenna karvoitusta varoen, poistaen vain muutaman karvan kerrallaan. Peräaukon seutu siistitään saksilla. Varo kuitenkin leikkaamasta karvoja liian laajalta alueelta. Ohenna tarvittaessa varovasti liian runsasta karvaa myös reiden yläosasta häivyttäen ylälinjaan.
Liian pitkä karva heiluu puolelta toiselle koiran liikkuessa. Oikealla hyvin siistitty takaosa.(Piirros: Kelcliffe)

Käpälät

Cairnterrierin käpälät ovat pyöreät ja tiiviit ja niissä on paksut ja vahvat päkiät. Tätä vaikutelmaa pyritään trimmauksellakin korostamaan. Leikkaa kynnet lyhyiksi unohtamatta mahdollisia kannuskynsiä. Kynnet ovat pieni, mutta tärkeä asia. Ne voivat vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millaiseksi koiran käpälät kehittyvät. Lyhyet kynnet mahdollistaa käpälien kehittymisen kiinteiksi, pyöreiksi "kissankäpäliksi". Pitkät kynnet saavat varpaat harottamaan ja käpälistä tulee litteät.Lisäksi pitkät kynnet vaikeuttavat koiran liikuntaa. Cairn on rakenteeltaan käyttökoira. Vahvat käpälät ovat tärkeä työkalu cairnin kaivautuessa maan alle pikkuriistan perään.

Nosta käpälä ylös ja käännä tassunpohja näkyviin. Leikkaa pitkät karvat päkiöiden välistä terävillä parturi- tai tassusaksilla. Ole kuitenkin varovainen, ettet vahingossa leikkaa päkiään! Leikkaa sitten tassua reunustavat karvat lyhyiksi. Käpälien päältä ei koskaan leikata karvaa, vaan niitä on syytä siistiä säänöllisesti nyppimällä. Ota siitä tapa itsellesi ja palkkioksi saat kauniit, tiiviit käpälät, joissa kasvaa tiivis karkea karva. Koiran seistessä aloillaan lyhennä varovasti käpälän takaa maahan osuvat karvat ohennussaksilla. Jos jätät nämä karvat rehottamaan koirasi välikämmenet vaikuttavat löysiltä. Häivytä raja kauniisti muihin jalkakarvoihin. Jos cairnisi kääntää etukäpäliään aavistuksen liikaa ulospäin, voit "korjata" tilannetta leikkaamalla käpälän ulkoreunan karvat aivan lyhyiksi ja jättää pidempää karvaa sisäreunaan. Häivytä raja muuhun jalkakarvoitukseen.

Muut alueet
Muista siistiä koirasi myös mahan alta poistaen kaikki kauniisti nousevan vatsalinjan rikkovat hapsut. Mahan alunen ja kylkien alaosa ovat erittäin herkkää aluetta, joten nypi ne varoen, muutama karva kerrallaan. Nyppiessäsi voit toisella kädellä estää ihoa venymästä, jolloin toimenpide on cairnillesi siedettävämpi. Itse nypin vain kyljet ja rintakehän alaosan ja leikkaan mahahapsut ohennussaksilla. Urosten omistajien on myös syytä käyttää saksia tiettyjen paikkojen siistimiseen ja muistettava tehdä se tarpeeksi usein.

LOPUKSI

Yritä tehdä trimmaustuokioista koirallesi mahdollisimman miellyttäviä. Muista palkita koiraasi ja kertoa miten reipas ja hieno kaveri hän on seistessään kiltisti paikoillaan trimmattavana. Älä ryhdy trimmauspuuhiin, jos sinulla on ollut huono päivä ja hermosi ovat kireällä. Cairnisi kun ei aina välttämättä ole kanssasi samaa mieltä trimmauksen tarpeellisuudesta... Ja muista, harjoita koiraasi pöydällä seisomiseen ja käsittelyyn usein ja heti pentuiästä alkaen. Ota pentu pöydälle, kampaa sitä ja nypi muutama karva. Pennun käyyttäytyessä kaunnisti, kehu ja palkitse hänet. Harjoittelun tuloksena saat koiran, jota on miellyttävä käsitellä ja joka itsekin nauttii turkinhoitotuokioistaan. Vaikket itse aikoisikaan opetella trimmamaan koiraasi, jokainen ammattitrimmaaja osaa arvostaa koiraa, joka käyttäytyy kauniisti pöydällä.

TEKSTISSÄ KÄYTETYT LÄHTEET:

CARTER, CHRISTINE 1995: The Cairn Terrier, History, Training, selection, Care & Breeding. T.F.H. Publications

HAUKATSALO - IRVING, PIHLA 1999: Cairnin trimmaus - Pyrkimys luonnollisuuteen. Cairn 2/1999, 37-43.

KELCLIFFE KENNELS: http://effect.net.au/thomas/showgrom.htm

MONTGOMERY-BJURHULT, MAUD1996: Världens Bästa Kompis. 3.painos. Kristianstads Boktryckeri

blank
Web Desing FaunArt 2010 - Palvelun toteutus Trival Oy